Informacje Ogólne

*Strona Główna

*Dane Adresowe

*Dyrekcja Szkoły

*Nauczyciele

*Rada Rodziców

*Samorząd Uczniowski

*Rozkład Dzwonków

*Plan Lekcji

Historia Szkoły

*Historia w pigułce

*O patronie

*Kalendarium

*Historia założenia

 

Podział mieszanin

W przyrodzie i życiu codziennym rzadko spotykamy się z pojedynczymi substancjami chemicznymi. Najczęściej mamy do czynienia z kilkoma zmieszanymi substancjami, z mieszaninami.

Mieszaniny natomiast mogą być : jednorodne i niejednorodne

Mieszanina jednorodna - ma jednakowe właściwości w całej rozciągłości, tzn. gołym okiem lub za pomocą lupy czy mikroskopu nie można rozróżnić składników. Przykładem są:

  • stopy metali (brąz)
  • benzyna
  • solanka (roztwór wodny soli kamiennej)
  • cukier w wodzie
  • powietrze
  • wody mineralne


Rys.5 Emulsja

Szczególnym przykładem mieszaniny jednorodnej, jest roztwór sporządzony przez rozpuszczenie cukru w wodzie. Kryształy cukru rozpuszczone w wodzie rozpadają się na takie drobiny, które praktycznie stają się niewidoczne dla naszego oka, co bardzo często możemy zobaczyć podczas słodzenia herbaty.

Mieszaniny niejednorodne - składają się z części o różnych właściwościach, w których można gołym okiem lub za pomocą lupy czy mikroskopu rozróżnić przynajmniej jeden składnik. Przykładem są:

  • opiłki żelaza zmieszane z cukrem
  • piasek z wodą
  • zaprawa murarska (piasek zmieszany z wodą, wapnem i cementem)

Szczególnymi rodzajami mieszanin niejednorodnych są;


Rys.6 Piana

  • Emulsje (mleko) (rys.5). Powstają w wyniku zmieszania dwóch nierozpuszczalnych wzajemnie cieczy, z których jedna jest rozproszona w drugiej
  • Piana (piana z mydła) (rys.6). Składa się z pęcherzyków gazu rozproszonych w cieczy lub ciele stałym
  • Dym. Zawiera drobiny ciał stałych rozproszone w fazie gazowej (powietrze)
  • Mgła. Zawiesina bardzo małych kropel wody lub lodu w powietrzu
  • Szlamy. Osady pochodzenia organicznego lub nieorganicznego powstały na dnie zbiorników wodnych

Czy możemy rozdzielić mieszaninę różnych substancji?

Otóż czytelniku jeżeli będziesz znał właściwości poszczególnych składników mieszaniny możesz to zrobić. Najczęściej wystarczy tutaj znajomość właściwości fizycznych poszczególnych składników.


 





  Aktualności

*Ogłoszenia

*Z nich jesteśmy dumni

*Nasi Absolwenci

*Po dzwonku

*Galerie Szkolne

*Zajęcia pozalekcyjne

*Biblioteka

*Gazetka szkolna

Ciekawostki

*Język Polski

*Chemia

*Fizyka

*Sztuka (prezentacja)

*WoS

*Biologia

*Geografia

*W-F

*Historia